תפריט נגישות

כאבי ברכיים

טיפול בכאבי ברכיים

תופעה נפוצה אצל מטופלים בכל הגילאים. בהיעדר פציעה טראומתית שכללה קרע ברצועה, מניסקוס או ברקמות אחרות בברך ונבעה ממקרה מבודד וברור, רוב כאבי הברכיים אצל אוכלוסיה צעירה מתרכזים בעיקר בחלקה הקדמי של הברך. הרקמות המעורבות הן בדר"כ המפרק בין הפיקה לחלק המרוחק של עצם הירך או בשמו המפרק הפטלו-פמורלי.

אזור הפיקה משופע ברקמות רכות רבות ועפ"י מחקרים רבים נחשב לאזור הרגיש ביותר בברך. האבחון לצורך טיפול בכאבי ברכיים אלו מצריך התייחסות למבנה כף הרגל והקרסול, תנועתיות האגן והגב התחתון, יציבות וכח בשרירי הליבה במרכז הגוף ואורך שרירים בגפה התחתונה. חוסר איזון בין מרכיבים אלו עלול לגרום לעומס יתר על חלקה הקדמי של הברך ולהוביל לכאב ותהליכים דלקתיים. יש לתת את הדעת על אופי העבודה וספורט של כל מטופל בצורה ספציפית.

בקרב האוכלוסיה המבוגרת יותר, רוב כאבי הברך מקורם בשחיקה של הסחוס המפרקי וניוון של מפרק הברך המרכזי (בין החלק העליון של עצם השוק לחלק התחתון של עצם הירך) או בשמו אוסטאוארתריטיס. מצבים אלו הם מצבים ניווניים שלא ניתן להופכם אך בהחלט ניתן להשפיע עליהם ולהאט משמעותית את קצב ההחמרה בכל הקשור למידת כאב, רמת תפקוד ופעילות גופנית. האבחון והטיפול מתייחסים במידה רבה למשתנים שהוזכרו.

הטיפול בכאבי ברכיים כולל טיפול מנואלי למפרק הברך ולפיקה, מתיחות, חיזוקים של שרירים חלשים המשפיעים על התהליך, שיווי משקל, חבישות מיוחדות, הכל בהתאם לממצאים שנגלים בבדיקה הפיזיקלית.