תפריט נגישות

Fascial manipulation בגישת סטקו

Fascial manipulation בגישת סטקו (stecco)

האם יש קשר בין רקמת הפאשיה, רובוטיקה, ספיידרמן ופציעות?
בסרטון המצורף של Boston dynamics, שנמצאים בחוד החנית של פיתוחי רובוטיקה, ניתן לראות איך מבחינה מכנית הרובוט מנסה לחקות תנועה אנושית. הרגל הימנית פועלת בסנכרון עם היד השמאלית תוך כדי רוטציה במרכז הגוף בדיוק כמו תנועה אנושית.
 
 
למרות זאת, אחד היתרונות של תנועה אנושית היא שכל ציר וציר בגוף שלנו מחובר דרך מטריקס של קווי מתח אנטומיים שמפזרים את התנועה במישור תנועה מסויים ובמקביל בולמים את האימפקט בזמן נחיתה. זהו חלק מהתפקיד של רקמת הפאשיה שממשיכה עד האיברים הפנימיים שלנו ונותנת גם להם תמיכה בזמן תנועה של הגוף. לעומת זאת, הרובוט משתמש בכל ציר תנועה בצורה נקודתית ובשל כך צריך לייצר יותר הינע ועצמה על מנת לייצר תנועה מתפרצת, עצמתית והכי חשוב מדוייקת.
 
 
עכשיו תחשבו שבכל קו מתח אנטומי כזה מצויים אינספור חיישנים ששולחים מידע בזמן אמת למערכת העצבים המרכזית שלנו ועפ״י המידע הזה, כיווץ השרירים מווסת ואיכות התנועה נהיית אופטימלית.
 
בזמן פציעות טראומתיות (נקע בקרסול, קרע ברצועה הצולבת, חבלות משמעותיות, כוויות עמוקות, קרע בשריר, מתיחה במפשעה, פריקת כתף, קרע במניסקוס וכו׳) , היכולת של רקמה זו לפזר את התנועה בצורה הרמונית במישור תנועה מסויים נפגעת, מתח נקודתי מצטבר באיזור הפציעה ומשפיע על המתח בתנועה גם באיזורים שמרוחקים ממנו והגוף (בדיוק כמו הרובוט) צריך לייצר הינע חזק יותר על מנת להשלים את התנועה. חשוב לציין גם שמערכת החיישנים ששולחת את המידע התנועתי למערכת העצבים, תשלח אותות שונים לגבי רמת המתח ברקמה. מערכת העצבים מצידה, עפ״י המידע אותו קיבלה, תגייס את השרירים בצורה שונה ואולי גם מופרזת וכך יווצר יותר עומס באיזור מסויים.
 
לדוגמא אם ניצור קשר בחליפה של ספיידרמן באיזור הקרסול, יהיה לו קשה יותר לנוע כמו ספיידרמן, השרירים שלו גם באיזור הירך, הישבן והגב יאלצו לעבוד חזק יותר ובשלב מסויים להיכנס לעבודת יתר- עייפות ואז אולי גם להיפצע.  
 
בפיזיותרפיה, ניתן לאבחן בצורה מתודית היכן נוצרו המגבלות ברקמת הפאשיה, לשחרר אותן בטיפול, להזכיר למערכת העצבים באמצעות תרגילים ספציפיים איך לייצר את ההינע בצורה יעילה ומינימלית תוך המנעות מעבודת יתר ובכך להחזיר את האיזון לתנועה.
 
כמובן שלא כל פציעה ישנה צריכה לעורר בהכרח בעיות או כאבים ובאמת במקרים רבים הגוף מוצא את הדרך הייחודית לו להתגבר על המגבלה ולא צריך להפריע לו בתהליך זה. מצד שני אם הגוף כן נכנס למעגל סגור של פיצוי בתנועה שגורר אחריו עוד פיצוי שגוררים כאבים ומגבלות, הוא רק צריך דחיפה לכיוון הנכון והתנועה כבר תעשה את שלה.
 
שיטת fascial manipulation של סטקו (stecco) היא גישת האבחון והטיפול של מגבלות ברקמת הפאשיה והיכולת שלה לנוע ולתפקד. אם משלבים לתוך המשוואה הזאת את כל האפשרויות הנוספות בארגז הכלים של הפיזיותרפיסט כגון דיקור יבש, אימון נכון והדרגתי, תנועתיות עצבית, אפילו תרגול נשימה והסבר והדרכה, ניתן להחזיר את התנועה למצב הרמוני בקוארדינציה ולא מאומץ יתר על המידה. מתוך נקודת התחלה כזו, אין שום בעיה להתחיל גם להעמיס בצורה הדרגתית יותר ויותר את הגוף באימונים כי הגוף משתמש במינימום המאמץ ההכרחי לו. בדיוק כשם שגיטריסט בשיעור הראשון סובל מכאבים באצבעות ובכתפיים (ונשמע נורא מוסיקלית מן הסתם) אבל אחרי מס׳ שיעורים ותרגול, הכאב פוחת, המוסיקה נשמעת טוב יותר וניתן לנגן למשך זמן ארוך יותר. כל זאת לא בגלל ש״התחזקו האצבעות״ אלא בגלל שהגיטריסט למד לבצע את אותה פעולה עם פחות כח ויותר דיוק.  בגלל סיבה זו אני תמיד אומר למטופלים שלי שהמטרה שלי היא לא ״לחזק״ להם את השרירים אלא רק להראות להם איך לבצע תנועה בצורה אופטימלית כי כשהתנועה אופטימלית- לא צריך כל כך הרבה כח.