תפריט נגישות

טיפ שבועי

נשימה נכונה וכאבי גב

האם קיים קשר בין הדרך בה אנו נושמים לכאבי גב, כאבי צוואר,כאבי כתפיים ולתפקוד ספורטיבי?

 

הרבה אנשים בבואם לרופא כשמתבקשים לנשום עמוק, הם מנפחים את החזה קדימה ולמעלה. זוהי למעשה הדרך הלא נכונה לנשום והינה הדרך בה רוב האנשים כיום נושמים.

במצב אידיאלי בזמן נשימה עמוקה, שריר הסרעפת שממוקם בתחתית בית החזה שלנו אמור להתכווץ, להשתטח כלפי מטה לכיוון הבטן ולאפשר לאוויר להיכנס לבסיסי הריאות. בזמן אותה התכווצות לכיוון הבטן, האיברים הפנימיים בבטן והלחץ ההידרו-סטטי בבטן גובר, הלחץ מופנה כלפי מטה לבסופו של דבר לוחץ ומותח את שרירי רצפת האגן שלנו. בזמן ששרירים אלו נמתחים, חיישנים קטנים בשרירים שנקראים muscle spindles חשים את המתיחה, שולחים את המידע התחושתי הזה למוח והמוח שולח פקודה לאותו שריר להתכווץ. עכשיו כששרירי רצפת האגן שלנו מתכווצים, האגן מתייצב ומאפשר לשרירים סביב האגן- שרירי הישבן, הבטן והגב לפעול בצורה הרמונית, להתכווץ במידה הרצויה ולייצב את האגן והגב. כמו כן, תנועה זו של הסרעפת ורצפת האגן שמדמה פעולה של בוכנה היורדת ועולה, גם יוצרת משיכה ורגיעה על חוליות הגב התחתון ועוזרות לווסת את הלחץ עליהן.

 

כשאנו נושמים כלפי מעלה או מנפחים את בית החזה מעלה, גם הסרעפת מתכווצת כלפי מעלה. השרירים שבעיקר עובדים הם שרירי הצוואר והחזה שפועלים על מנת להרים את בית החזה אקטיבית בזמן שמטרתם היא בעיקר לייצב את בית החזה מלמעלה ולא להרים אותו. תופעה זו יכול ליצור כאבי צוואר, כאבי כתפיים (כי גם הפעלת השרירים סביב השכמה תלויים במנח בית החזה). כמו כן תופעה זו יכולה עם הזמן גם ליצור תחושת צרבת (heart burn) כי משיכת הסרעפת למעלה גם יוצרת מצב בו הוושט מתקצרת ומיצי העיכול נמשכים עם המתח של הסרעפת מעלה.

 

לגבי הגב התחתון, בהיעדר התגברות הלחץ בתוך הבטן ומתח על רצפת האגן, שרירי הישבן, הגב והבטן פועלים יתר על המידה על מנת לפצות על חסר זה, הגב התחתון נכנס להקשתה לאחור (בגלל התרוממות בית החזה למעלה וכתפיים אחורה) ויוצר גם לחץ על חוליות הגב התחתון. בספורט בגלל הנשימה המאומצת, המתח והאדרנלין, הלחץ על הגב ועל איזורי הצוואר והכתפיים גובר הרבה יותר וגם השרירים מתכווצים לא בהרמוניה או במידה.

 

זה לא פשוט ללמוד טכניקת נשימה חדשה. התרגול צריך להתבצע בהדרכה של פיזיותרפיסט שמכיר את השיטה. הרעיון כאן הוא לא לחזק את השרירים אלא לתכנת מחדש את המוח. ככל שפעולה זו תתבצע יותר במשך היום, כך גם המוח יתחיל להבין את הפעולה הנדרשת ממנו ויתחיל לבצעה בצורה אוטומטית.