תפריט נגישות

טיפ שבועי

מבנה כף רגל ומנח אגן

האם מבנה כף הרגל שלנו משפיע על תפקוד הירך, ברך ואגן?

 

נהוג לחשוב שמבנה כף רגל כגון pes planus או פלטפוס גורם לשינויים בתנועה של הירך, הברך, הקרסול, האגן, הגב התחתון ואפילו עד הצוואר , בזמן נשיאת משקל או פעילויות הקשורת בכך כגון ריצה וניתור. מנקודת מבט זו ניתן להשליך מסקנות נרחבות על מניעת פציעות או השנות פציעות בספורט.

 

מחקר שיצא השנה בדק 46 נערים (23 עם פלטפוס ו23 ללא) ובדק את הקינטיקה של הגפה התחתונה בעת סקוואט על רגל אחת. למרבה הפלא לא נרשמו כמעט בכלל הבדלים בין קבוצת המחקר לקבוצת הביקורת למעט העובדה שהקבוצה עם הפלטפוס הציגה מעט יותר רוטציה פנימית בירך אך לא היה שינוי בברך או בקירוב של הירך. למרות זאת משום מה כותבי המחקר בחרו לסכם בכך שפלטפוס גורם לשינויים משמעותיים בקינטיקה של הגפה התחתונה במיוחד בריצה. 

 

הצגתי בעבר מחקר שהראה קבוצת מחקר של 1000 משתתפים שהתחלקו למבנה קשת גבוהה-נמוכה מלאה (פלטפוס) שקיבלו כולם נעל המיועדת לבעלי קשת כף רגל ניטרלית ושלחו אותם לרוץ במשך שנתיים וליקטו מהם מידע בנוגע לפציעות. תוצאות המחקר הראו דווקא שבעלי הקשת הניטרלית דיווחו על כמות הפציעות הגבוהה ביותר.

 

מחקרים נוספים הראו שאין כל הבדל בכל הקשור לפציעות ריצה בין נעל שעולה 100$ לנעל שעולה 2$ בוול-מארט.

 

אני אישית מבין ממחקרים אלו שאין זה המבנה של כף הרגל או ההתאמה שנותנים לה שמשפיעים כל כך על התנועה של הגפה התחתונה. יותר משפיע הוא כח שרירי ירך וישבן, שרירי ליבה, אורך שרירי ירך אחורית, יציבה, שיווי משקל, נקודות טריגר וטראומות קודמות שמשפיעות דרך רקמות חיבור מסויימות על יכולת התנועה בהווה.