תפריט נגישות

בלוג פיזיותרפיה מקצועי

כמה מילים על סטרס, מתח, נשימה וכאבים בכתף, צוואר, גב תחתון

כמה מילים על סטרס, מתח, נשימה וכאבים בכתף, צוואר, גב תחתון

כשבאים לאבחן מקור לבעיה בטיפול פיזיותרפיה, ברור שיש נטייה לגשת לתבניות מוכרות של סיבות שונות לכאבים. מצד שני חשוב תמיד לזכור גורמים נוספים שהרבה פעמים מתעלמים מהם.

מה הקשר בין נשימה לכאבי צוואר וכתף?

נשימה נכונה מאפשרת לצלעות התחתונות להתרחב לצדדים ובכך להיעזר בשרירי הצוואר וחלק מהשרירים שתומכים בשכמות רק בשביל לייצב או ״להחזיק״ את כלוב הצלעות מלמעלה. כשאדם נמצא בסטרס ממושך מכל סיבה שהיא בחיים/ סובל מאסתמה (ולפיכך נמצא במצב של אינספירציה ממושכת) או פשוט רגיל להרים את הכתפיים לכיוון האזניים בכל נשימה או פעולה שהוא עושה, הוא משתמש בעצם באותם שרירים בשביל ״להרים״ את כלוב הצלעות עם כל נשימה. שרירים שעובדים יתר על המידה לא מתחזקים אלא מתעייפים, מפתחים נקודות טריגר ובכך לא מסוגלים לבצע את שאר התפקידים שלהם כמו לייצב את הכתף ויוצרים הקרנות וכאבים לצוואר/ כתף ומשם גם לשאר הגפה העליונה.

מה הקשר לגב התחתון?

נחזור רגע לנשימה. אם הצלעות התחתונות לא מתרחבות לצדדים-->גם הסרעפת מתכווצת בדפוס לא נכון--> לא דוחפת את האיברים הפנימיים לכיוון רצפת האגן--> רצפת האגן לא

נמתחת--> פחות התרחבות של האגן--> פחות מתיחה ולפיכך פחות זרז לשרירי הישבן להתכווץ--> שרירי הישבן נשארים מכווצים כברירת מחדל--> מקרינים לגב התחתון ולא מבצעים גם את פעולותם נאמנה בלייצב את הירך-ברך ושאר הגפה. יש גם מחקרים שכבר חלקו על התיאוריה הזאת אבל בהרבה מקרים רואים ממש את הקשר ותוצאות חיוביות בטיפול. מה לעשות, אין אמת אחת אבסולוטית בדפוסי תנועה בגוף האדם. סורי

סטרס כמו כן גם גורם לחלק מהאנשים לכווץ את שרירי הסוגר באופן תמידי (וברוב המקרים גם לא מודע) וגורם לעומס יתר ולפיכך עייפות וחולשה של שרירי רצפת האגן שגורמים גם למגוון של בעיות כמו כאבי גב תחתון, תדירות מתן שתן, עצירויות או חוסר יכולת להתאפק ואפילו אימפוטנציה אצל גברים וואגיניסמוס (היצרות וכיווץ של הנרתיק) אצל נשים.

זה אולי נשמע קצת כמו רפואה אלטרנטיבית אבל הקשרי התנועה והעובדה שמערכת אחת תלוי במערכת שניה בגוף האדם במהלך התנועה (מערכת נשימה, מערכת השריר-שלד- מערכת העצבים...), לא מאפשר לנו את הפריבילגיה להתעלם מנושאים כאלו. במיוחד בסיטואציה של החיים המודרנים בהם סטרס הוא רכיב כה משמעותי ויש לו גם השלכות הורמונליות ועל רמת הכאב במישרין.